01 април 2019

Екадаши дни през 2019г.


Екадаши - ден на пост, молитва, прошка, пречистване. Счита се, че тези, които постят в този ден ще бъдат благословени с мир, просперитет и щастие, че ще се отърват от лошите планетарни влияния и "изгарят" лошата карма! Ето какво представляват Екадаши дните и кои са те през 2019г.
Екадаши от санскрит означава "Единадесет" ("Ека"- един, "даши"- десет). Това е единадесетият лунен ден (Тит) между Новолуние и Пълна Луна. Това е важен ден в традицията на индуизма за самоочистване, изкупление и духовен прогрес. Пречиства тялото, ума и душата. Обикновено се спазва частичен пост. Могат да се консумират само плодове и зеленчуци. Правилата на индуизма гласят, че всеки, който е на възраст между осем и осемдесет години, трябва да спазва строг пост, включително да спре приема на вода. Строго е забранено да се приема всякакъв вид зърно. Въпреки това, бременните жени и хората, които имат здравословни проблеми са освободени от това правило и могат да консумират лека храна, включително мляко и плодове.
Денят преди Екадаши се препоръчва подготовка. Успокойте ума и тялото. Не преяждайте. Зеленчуци, плодове, овесена каша са препоръчителни. Не приемайте животинска храна. След залез слънце не се консумира нищо. В стомаха в Екадаши дните не трябва да има останали храни. На самият ден, ако сте решили да спазвате пълен пост (без вода), не трябва да се приемат никакви зърнени продукти. Но ако пък решите да приемате вода, можете да си позволите и малко мляко или плодове.
Важно е да се знае, че постът не е само гладуване, а и въздържание от негативни мисли и чувства като гняв, злоба, раздразнение. Хубаво е да се медитира. Могат да се извършват процедури за почистване.
Ето ги и предстоящите дни за 2019г.

Бъдете здрави и щастливи!

Снимка: мрежата


Теодора Дичева
Практик в енергийната психология
Консултант Бахова терапия
tdicheva@gmail.com