27 март 2020

ЕГО - Що е то?


Снимка: мрежата
Какво е егото?

Егото е идентичността на ума, нашата собствена представа за това кои сме.
Една с
ложна структура в ума ни, това, което си мислим, че сме. Нашите способности, емоциите, убежденията, с които се индентифицираме.
Егото е АЗ-а, всичко, което е в нас. То е нашата лична граница, която ни разделя със света навън.
Разбира се тази идентичност е НЕвярна, тя е силно илюзорна и фиктивна, защото ние сме нещо повече от ума.

Снимка: мрежата

От къде идва егото?

Защо егото е толкова трудно да се обясни или опише? Егото е трудно да се определи, защото не е едно конкретно нещо. Всъщност се състои от много различни вярвания, които са се сформирали от нашето ранно детство, ранна зряла възраст до сега. Те могат да бъдат многообразни и дори противоречиви. И да, за да е по-интересно (казано с шега, разбира се), егото на всеки човек е различно. Истинско предизвикателство е да осъзнаем как "изглежда" нашето лично его.

Снимка: мрежата

Как да опознаем личното си его?

За голяма част от нас егото е трудно да се види.
Започнете да наблюдавате мислите и емоционалните си реакции.
Изпитвате ли:
- гняв към любим човек, определена ситуация?
- нужда да бъдете непременно прави?
- чувство на несигурност в определени ситуации?
- чувство на ревност, която често е необяснима?
- необходимост да впечатлите някого? и така нататък....
Тези емоции могат да бъдат причислени към фалшивите вярвания, които съдържа егото.
В началото по-лесно ще разпознаете емоциите и драмата, отколкото егото (вярването), което го е причинило.
Егото поражда мощни емоционални реакции, след което често ни кара да чувстваме ВИНА за тях. ГНЕВЪТ, с който реагираме, идва от основаното на егото вярване, че сме прави и че знаем по-добре от другите. Може да има и чувство на жертва, на предателство или несправедливост в пластовете отдолу. След като сме реагирали с гняв, може да се почувстваме зле. Опитвайки се да разберем какво се е случило и защо сме реагирали така, егото се измества към „Праведния Аз“, който „знае ПО-ДОБРЕ“ кое трябва и кое не, отклонява анализа, превръщайки го в процес на самокритика / обвинение.
За неосъзнатия човек е трудно да направи разлика между това, кое е его и това, кое всъщност е той.

 
Снимка: мрежата

Раздуто Его - що е то?

Често хората казват "Той/Тя е с голямо его". Раздутото его обикновено се свързва с възмутително, арогантно, а понякога и войнствено поведение. Това е термин, използван за описване на човек, който смята, че е по-добър от останалите. Като отдолу под тази арогантност може да стои комплекс за малоценност или някаква негативна, а може и позитивна САМОоценка.
Вярвам, че когато някой бъде описан с „голямо его“, това всъщност е слаба личност, която вътрешно се чувства застрашена. Всички, познаваме такива личности, нали?
Познавайки емоционалния свят на човек, знам, че много хора биха го приели лично и биха се обидили. Затова държа да подчертая, няма нищо лично. Аз самата минах и през през раздутото Его. Но за да си намерим центъра, минаваме през крайностите. Това е една неосъзнатост, която за щастие може да се отработи. Зависи от нас.

 
Снимка: мрежата

Осъзнаване на Егото - пускане на Аз-а!

Егото е активна и динамична част от нашата личност, играеща огромна роля за създаването на емоционална драма в живота ни. ЕГО-то е границата между Аз-а и всичко останало.


Снимка: мрежата


Тъй като то има множество аспекти, не е ефективно да отработим всичко наведнъж, нито пък и е възможно да го направим. Как да укротим гнева, ревността, омразата, нетърпението, неувереността, чувството за вина, можете да прочете тук.  Баховата терапия е прекрасно средство. Как да пуснем фалшивите вярвания, които съставят егото?
Да наблюдаваме мислите, действията и реакциите си е само първата крачка, но тя е крайно недостатъчна. Медитация, енергийни практики и лечения са част от методите, които ни помагат да вървим нагоре, разтваряйки границите между нас и останалия свят. Този процес ни води към състояние на просветление, щастие, спокойствие, разбиране, усещане за едно цяло с Вселената. Умението да живеем в настоящия момент, далеч от осъждане и непрекъснати мисли кое е правилно и кое не. Понеже това е много дълбок и индивидуален процес за всеки, оставам на разположение за лични онлайн консултации и сесии.

Снимка: мрежата

Прекарахме години в изграждането на "егоистичните" си образи и живеейки години с тях ние ги укрепваме и затвърждаваме. Изваждането на истинското ни Аз от тази матрица ще отнеме повече от няколко месеца. Да, ще отнеме години. НО! Не ни ли отне същото време за се научим да четем, да развиваме различни ценни умения? Нещата, които си струва да направим, отнемат време и практика. Какво по-хубаво нещо от това да пуснем и освободим нещата, които ни причиняват нещастие?


Живей осъзнато, започни сега!




Свържи се с мен:

e-mail: tdicheva@gmail.com
facebook: ted.dicheva