03 ноември 2020

Какво е любовта?



Снимка: мрежата


В магнетичният месец на скорпиона, когато бушуват дълбоки страсти, чувственост, загрижеаност, отдаденост и куп подобни усещания, е време да се запитаме: Какво е ЛЮБОВТА? И има ли връзка между любовта и секса? 

Снимка: мрежата


Любовта е едно от най-объркващите човешки преживявания. 

Снимка: shutterstock

Любовта е в основата на живота, в основата на Вселената. Тя е огромна сила, която управлява света. А ние хората прекарваме цял живот, за да научим повече за нея. 

ИСТИНАТА е, че любовта означава нещо различно за всеки. Всеки изживява любовта по-различен начин и „Обичам те“ за един човек може да означава нещо съвсем различно от това на другия. Това я прави и толкова сложна.
Разбира се, любима тема е на философи, поети, писатели и учени от поколения насам и има много спорове за нейното определение.
Най-общо казано, Любовта е смесица от емоции, поведение и вярвания, свързани със силни чувства на привързаност, защитеност, топлина и уважение към друг човек. Внезапни чувства на привличане също са част от нея. 
От гледна точна на науката, Любовта е пряко свързана с хормоните: окситоцин, вазопресин, допамин, серотонин, тестостерон, естроген и адреналин, всеки от които отговаря за различна реакция в нашия организъм, която сме свикнали да свързваме с влюбването. Мозъкът става алогичен и сляп за недостатъците на любимия ни човек. 
Страстното влюбване е добре изучено състояние на нашия мозък и няма да го разискваме тук. Резултатът от тези ефекти е, че в крайна сметка гледаме на света през розови очила и сме по-склонни да рискуваме и да виждаме нещата от положителна гледна точка, която ни спира да поставяме под въпрос действията, мислите и чувствата си и може да ни накара да се чудим какво, по дяволите, се случва. 

Снимка: мрежата


Симпатия, обич или любов? 
Психологическите изследвания през последните 50 години изследват разликите между това да харесваш някого, да обичаш някого и да си „влюбен“.
Харесването се описва като позитивни мисли и чувства към някого и намирането на компанията на този човек за възнаграждаваща. Често изпитваме и топлина и близост към хората, които харесваме. В някои случаи решаваме да бъдем емоционално близки с тях.
Мозъкът ни се държи по различен начин, когато сме влюбени в някого, в сравнение с това, когато му симпатизираме. 
Когато обичаме някого, изпитваме същите положителни мисли и преживявания, както когато харесваме човек, но заедно с дълбоко чувство на грижа и ангажираност към този човек.
А да бъдеш „влюбен“ включва всичко по-горе, но и чувство на сексуална възбуда и влечение. 

Снимка: мрежата

Любовта и страстта (похотта). 
Особено в ранните етапи на връзката може да е трудно да се направи разлика между любовта и похотта. И двете са свързани с физическо привличане и опияняващ прилив на "химикали", които често са добре съчетани с непреодолимо желание да бъдете по-близо до партньора, но дълготрайна е само любовта. Любовта е нещо, което се култивира между двама души и расте с течение на времето, като се опознават и преживяват възходи и падения в живота заедно. Включва ангажираност, време, взаимно доверие и приемане. 



Похота, от друга страна, е свързана със сексуално ориентираните усещания, които първоначално привличат хората един към друг и се подхранват предимно от желанието за размножаване. Характеризираща се с половите хормони и идеалистичната влюбеност, похотта замъглява способността ни да виждаме човек такъв, какъвто всъщност е и следователно, това може или не, да доведе до дългосрочна връзка. Но така или иначе, похота е част от ранните етапи на любовта. В края на краищата не можете да се влюбите в някой, с когото не се чувствате физически свързани. 
Е, би било чудесно ако успеем да го задържим възможно по-дълго, нали?!... 


Снимка: мрежата


Контактът с очите е врата към сърцето!
Случвало ли ви се е да погледнете в очите на любимия си и да се загубите за момент? Мозъкът работи много усилено, за да обработи информацията, която получава от очите ви, а когато се „изгубите“ в очите на другия, мозъкът не знае какво да прави с тази информация.
Общото между новородените и влюбените е, че те осъществяват контакт с очите, за да формират емоционална връзка. Очният контакт между влюбените, създаващ емоционална връзка, не е просто романтична представа. Това е биологична реалност, според изследователите. А при вече създадена връзка може да задълбочи любовните чувства и да направи любовта още по-истинска.
Не може да не се съгласим с това, че любовта играе съществена роля както за физическото, така и за емоционалното ни благосъстояние. Многобройни проучвания демонстрират ползите от любовта. Ролята на любовта (в целия ѝ смисъл - привързаност, защитеност, топлина, уважение, страст, интимност и т.н.) в психичното ни здраве е много голяма. 


Снимка: мрежата


Фактът, че бебетата, които са по-рядко гушкани и държани, може да забавят развитието си или да боледуват по-често, е едно от доказателствата за това как любовта действа на физиката ни. Хората, които не обичат, а са изпълнени с чувства на гняв, ревност, омраза, са хора с ниско самочувствие и често с депресия. Докато хората, които обичат и се чувстват обичани са по-щастливи. Любовта може да играе роля в дългосрочното здраве и чувството за емоционална свързаност. Помога и за повишаването на имунитета ни.


И все пак за много хора любовта е болка, любовта е огорчение и търсенето на любов води само до повече мъка и несполука. За съжаление, това е един цикъл, в който много хора попадат. И не само, в един момент, този цикъл започва да се приема като даденост. 
Но каква може да е причината да чувстваме липса на любов в зряла възраст?
Това е липсата на любов в детството ни!





Децата разчитат на своите родители за всичко. Те се се оглеждат и настройват по тях. Попиват на подсъзнателно ниво, настроения, реакции и създават убеждения, които ще контролират целия им живот след това. Ако родителят е биел детето и му е казвал, че го прави защото го обича, то детето свързва любовта със страдание, наказание и започва да я асоциира с болката. 
Реалността, която имаме сега е в резултат точно на тези наши програми, които ни карат да вземаме решения, да действаме по определен начин и да правим избори и заключения. 

Много хора имат убеждението, че: Няма пълно щастие; Прекалено хубаво не е на хубаво; Любовта изисква жертви; Ако се влюбя ще страдам; Всички мъже са използвачи; Аз съм незначителен, никой не ме обича; Винаги ме изоставят; Всички мъже/жени лъжат; Все на мен се скучва; Нямам късмет и това си е; Мъж/жена като него/нея, никога не би ми обърнал внимание; Любовта е болка; и много други.
Тези мисли са резултат от детската ни среда, в която сме били обгрижвани или игнорирани. Родителите не са били в състояние или не са искали да бъдат емоционално с нас, защото детето "не бива да се глези, прегръща или целува". Това е настройката, когато сме получили, когато сме били безпомощни и зависими.
Постоянно привличаме в живота си събития, които да подхранват и потвърждават тези наши убеждания. Много хора осъзнават, че техните интимни партньори приличат на небрежния или насилствен родител и че те само повтарят миналото.





Но какво можем да направим? 

Любовта не е болка и процесът по превръщането ѝ в радост започва с любовта към себе си и грижата за себе си. Признаването, че не сте щастлив и не е нужно да живеете така, е първата стъпка към осъзнаването. Ако четете тази статия, вече сте на верния път!
Техниките като Пренареждане на матрицата, Родовата терапия, Баховата терпия и други, които практикувам, са безценен помощник към щастието, към разширяване на съзнанието и разгръщане на истинския ни потенциал.
Пренареждане на матрицата е нежна и в същото време задълбочена техника, която ни дава възможност да се освободим от травматичните случки и от ограничаващите ни негативни вярвания. Това е техника от енергийната психология с изключителен позитивен ефект върху нашето психо-емоционално и физическо състояние. Най-общо казано представлява водена медитация, в която се връщаме назад към миналото ни "Аз", което е преживяло стрес и го освобождаваме от този емоционален товар. Нежен, безопасен и ефективен метод, с който чувствително подобряваме качеството си на живот. 

Време е да научите вашето вътрешно дете на любов към себе си, да го освободите от болката, страха, срама, обидата, вината и всички вътрешни бариери и блокажи.

Снимка: личен архив

Промени живота си сега!



Свържи се с мен:
e-mail: tdicheva@gmail.com
facebook: ted.dicheva